2009. január 30., péntek

True Colors

Azok a színek! Az előbb, ahogy végignéztem a szobámon kénytelen voltam megállapítani, hogy valóban mekkora színkavalkád is uralja ezt a kis helyiséget. A narancssárgás-bordós organza függönyöktől kezdve a kékes képen át a fa bútorokig valóban a színpaletta sok színe megjelenik. Az igazat megvallva ezt abszolúte nem is bánom. Ha a színeknek gyógyító erejük talán nincs is, de, hogy az emberek hangulatát nagyon tudják befolyásolni, az biztosan igaz.
Amikor meglátunk egy szürke, szocreál stílusban készült építményt, akkor jó hogy nincs sok kedvünk oda belépni, vagy ott az időjárás, amikor sötét-borongós az idő, akkor mi is kissé sötétek és borongósak leszünk. De amikor kisüt a nap és sok a fény, akkor minden másként jelenik meg a szemünk előtt. Amikor láthatjuk kiteljesedni a körülöttünk lévő környezetet.
Ugyanígy vagyok rajzolás és sminkelés közben is. Jó dolog játszani a színekkel, látni, ahogyan a rajzok megelevenednek és kifejezést adnak. Sminkelés közben fel tudjuk dobni a megjelenésünk. Mindegyik színnek megvan a maga jelentése, és ezeket nyugodtan el lehet szórakozni. Vegyük csak az alapokat:
Ott a kék, amiről rögtön a víz jut eszünkbe. Lehet ez egy tenger, egy óceán, de a
nyugalom jut róla eszünkbe. Nem véletlen, hogy eredetileg a békét és barátságot szimbolizálta. Egész kellemes összhatást képes varázsolni. A barna is megnyugvást és kitartást jelent. De ehhez hasonló a zöld is, ami (ugyancsak) sokszor a természetre vonatkozik. Megnyugtató, de mégis segíti az elmélyedést és a kíváncsiság erősödését.
Aki szereti a narancssárga't az általában vidám, pozitív személyiség. Állítólag az egyik legjobb hangulatfokozó szín. Ott a sárga, ami pezseg az energiától, nem vételetlen jelképezi a fényt is. De az energia, szenvedély, erő, tűz jelképe a vörös. Az egyik kedvencem. Igaz a jelentése nem teljesen igaz rám, de rendkívüli figyelemfelhívó képességgel bír. Rögtön felkelti az emberek kíváncsiságát, minden tekintetet oda vonz, ahol ez a szín megtalálható. Feldob egy képet, megtör vagy éppen még harmonikusabbá tesz valamit. Egy kicsi is elég belőle, máris nagy hatást ér el.
De ott a rózsaszín, ami általában az apró célok, a romantika, és a bohókás dolgok szimbóluma is. A halvány, egészen kellemes, finomabb árnyalat és a sötétebb, erősebb pink között hatalmas a különbség. A sötétebb ugyanis sokkal vadabb, „babásabb” és figyelemfelkeltőbb. Tény, hogy nem a kedvencem… Az ennél sötétebb, kicsit kékesebb árnyalatú lila jelentése már egészen más, és az előzőhöz képest jóval kellemesebb. Elődjéhez képest kifinomultabb, nemesebb emellett az alkotóvágyat, kretivitást is jelképezi.
De ott a fehér, ami igaz, hogy épp a káosz nélküliség jelképe, mégis van benne valami ridegség és hidegség, de egyúttal valamiféle különös visszafogottságot is megjelenít. Az ellentéte a fekete, ami elegáns, nemes és titokzatos. Nem véletlen, hogy szinte minden nő szekrényében ott lapul egy örökké divatos, mini fekete ruha. De a fekete megítélése sem olyan egyszerű, hisz egyben a rossz, a sötétség, a ridegség és a halál szimbóluma is.
Egy jó tanács! Azért a színekkel való játék közben is érdemesebb óvatosnak lenni! Itt is van egy határ, amit nem ajánlatos túllépni. A túlzott keveredés-kavarodás valóban eszméletlen giccses és émelyítő tud lenni! Azért jó játékot! :)

2 megjegyzés:

lausz írta...

és ez milyen igaz:) épp most vettem egy kisebbfajta pasztellkészletet, pont ilyesmi célokka^^

Vera írta...

Én pasztellal annyira sosem szerettem dolgozni. Bár tény, hogy szép, erőteljes színük van.
Én inkább visszasírom azokat a jó szlovák színeseket!De örülnék abból egy készletnek! ^.^