2008. február 14., csütörtök

A szerelem etikája (kiselőadás)

Ez a leírás még anno egy iskolai kiselőadáshoz készítettük az egyik barátnőmmel, VIVIENNEL! A téma aktualitása miatt fel is rakom a blogra, mert szerintem ez egy olyan dolog, ami mindenkit érdekel és amit mindenki szeret érezni. Az előadás felépítése a következő:
- Mi a szerelem?
* Afrika – A szerelem bölcsője
* India – Az erotika bölcsője
* Távol-Kelet – Kifinomult szerelmek

* Közel-Kelet – Rejtett szerelmek
* Észak-Amerika – A szerelem szabadsága
* Dél-Amerika – Szerelmes szappanok
* Görögország – Sappho hazája
* Európa és a keresztény világ
- Hogyan viselkedjenek a szerelmesek, ha nincsenek egyedül?
- Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?
- Hogy tartsunk meg egy pasit 40 évig?

Jó szórakozást! Akit érdekel, az megtekintheti a következő linket a kiselőadáskor bemutatott képekt és kisvideókat is az alábbi linken:
http://www.youtube.com/watch?v=05hO4Yj9Kso

***

Mi a szerelem?

Kétféle meghatározást hoztunk:

„A szerelem édes méreg,
örvendetes betegség,
kellemes kínzókamra,
kívánatos õrültség,
mézes keserûség,
könnyû teher,
bölcs oktalanság"

„A szerelem egy összetett érzés, a másik ember egész lényére irányuló komplex vonzalom.”

A Föld az Élet bolygója, ezáltal a szerelem bolygója is. Ez a hatmilliárd piciny lélek, aki lakja, ennek a gyümölcseként jött a világra, és ő is ezt keresi élete folyamán, többségük meg is találja. És ha ennyi embert érint, fontos tisztában lennünk a hozzá kapcsolódó erkölcsi felfogásokkal, normákkal, tudnunk kell, hogyan viselkedhetünk ez adott kapcsolatban, mit várhatunk el a másiktól, mennyire közvetíthetjük érzéseinket a „Világ” felé. Mert bár az emberen ilyenkor rózsaszín szemüveg, a világnak viszont szája van.

Nézzük meg közelebbről egy kicsit bolygónkat, lássuk, hogyan vélekednek az emberek a különfélébbnél különfélébb kultúrákban a szerelem etikájáról!

Afrika – A szerelem bölcsője
- A „fekete kontinensre” főképp a természeti vallások jellemzőek
- A legrégibb népek között sok helyen a gyermek születése és a közösülés közötti összefüggést sem sejtették, így a gyermekáldást bálványok, istenek akaratának tulajdonították.
- Kezdetben nem volt szabályozás mindenki mindenkivel mindenhol szabadon érintkezhetett
- Aztán megismerték a vérfertőzést, és korlátozásokat vezettek be
- De még mindig „szabadosak” maradtak az erkölcsök európai szemmel nézve. Nekik viszont ez természetes, ahogy a többnejűség is
- Fekete Afrika 28 országában, még az a hagyomány, amelyet infibulációnak neveznek, amelynek során a serdülőkort még el nem ért lányok szeméremajkait, csiklóját levágják, majd a szüzesség megóvása érdekében a megtartott nagyajkakat összevarrják. Csak a havi menstruációs vérzésnek hagynak egy kis rést. Házasságkötéskor felvágják, hogy a férj számára elérhető lehessen a gyönyör. Ám a nőt megfosztják ettől egy életre, ahogy rengeteg betegségnek is teszik ki ezáltal.
Mi határozottan elítéljük és nem tartjuk etikusnak ezt a módszert.

India – Az erotika bölcsője
A keleti népeknél az erotika jóval nagyobb szerepet játszik. Ez nem csak az éghajlati-vérmérsékleti viszonyoknak köszönhető. Számukra ugyanis a testiség-szűziesség, bűn spirituális fogalomköre mást jelent. Ez majdnem olyan szent és vallásos kinyilatkoztatás, mint Buddha imádata. Legismertebb ilyen keleti iromány a Káma-szútra, ami 64 művészi fogást mutat be, ami a szerelmeseknek el kell sajátítaniuk.

Távol-Kelet – Kifinomult szerelmek
A messzi „Keleten” nagy múltra tekintenek vissza az olyan vallások, amelyek az egymás elfogadását, a nyugalmat, a megbékélést hirdetik. Nagyfokú tisztelet jellemző a többiek iránt, a férfiak tisztelik a nőket. Ez megnyilvánul abban is, ahogy a házasélethez viszonyulnak
A taoizmus szerint például: „A szerelmeskedés igazi boldogságát a két test és két lélek sikeres egybeolvasztása adja, azaz a Jin és a Jang harmóniája. Így a nők számára az igazi kielégülést nem az orgazmus nyújtja, hanem az összeolvadás érzése, átélése. A férfiak számára is sokkal jobb érzéssel jár az egyesülés, mint maga az ejakuláció.”
Ez a felfogás szerintünk példája lehetne a mai világunk önző kultúrájának is.

Közel-Kelet – Rejtett szerelmek
Nagy misztikummal rendelkezik egy európai szemében az iszlám, de legalább ennyi tévhittel is. Az egyik legismertebb a hárem, ami annak ellenére nem túl elterjedt, hogy a vallás engedélyezné. A másik a csador, amit sok nő visel annak ellenére, hogy ma már sok országban nem kötelező. Csupán a hitük miatt teszik ezt. A nőkkel is nagyobb tisztelettel bánnak, mint a Föld számos pontján. Sok néppel ellentétben számukra természetessé vált az előjáték és az orgazmus, és a higéniai előírásokat is szigorúan betartják. Viszont a védekezést, az anális közösülést, és a homosexualitást szigorúan tiltják, utóbbi kettőért nem ritka a halálbüntetés.

Észak-Amerika – A szerelem szabadsága
Az 1960-as ’70-es évek szexuális forradalma és a nők teljesen egyenjogúvá válása, az internet elterjedése sok jó dolog mellett sok rosszat is hozott világunkba: fellazultak a családi és baráti kapcsolatok, ezzel együtt leértékelődtek a férfi-nő viszonyok.
Y Már nincsenek tabuk, nyíltabb emberek nyíltabb életet élnek,
Y terjednek a „hook up” (érzelem nélküli, egyéjszakás ) kapcsolatok
Y egyre többen vállalják fel, és nyíltan hirdetik homoszexualitsukat, aberrált hajlamaikat
Y a média kiárusítja az emberi testet (elsősorban a nőit), lealacsonyítja az örömöket, hirdeti a szabadságot, a „tedd azt, amit akarsz!”-elvet, magasztalja a hűtlenséget, a válást
Y De valóban azt tehetünk a másikkal, amit akarunk? Lélektelen élvezetgépezetek lettünk??
Y Szerintünk nincs így, és nem is szabad bedőlni az ilyen állításoknak. Igenis meg kell őriznünk a szerelem igazi értékét és tisztaságát!

Dél-Amerika – Szerelmes szappanok
Sok a szegény ország, ahol emberek milliói élnek nyomornegyedekben embertelen körülmények között. Itt virágzik a prostitúció, a korrupció és a fegyverek jelenléte is mindennaposnak számít. Ezért is menekülnek, főleg a nők a szappanoperák világába, ahol egy rózsaszín köddel átszőtt, idealizált légkörben játszódnak a történetek. Ezek hatalmas befolyással vannak az emberekre, akik reménykednek benne, hogy az ő életük is olyan lesz, mint a sorozatok főhőseinek.

Görögország – Sappho hazája
A politeista antikvitásban nagyobb lehetõség kínálkozott a szerelmi érzés sokszínűségének átélésére és értelmezésére. A mitológián nevelkedett görögök sok helyen a szerelmet istencsapásnak gondolták, azt tartották, hogy a közösség a szerelmeseket így vagy úgy , de kilöki magából. Erkölcseik a témával kapcsolatban eléggé „szabadosak” voltak, gondoljunk csak az orgiáikra. Feltették a kérdést, hogy : a szerelmet érezhetik-e azonos nemûek is egymás iránt, sõt "katonai szempontból" különösen kedvezõnek tartották, ha a katonák ilyen érzelmeket táplálnak. Sappho verseit olvasva sem jutna elsőre eszünkbe, hogy nőkhöz írodtak.
Bár akkoriban ez természetes volt, mi mégsem tartjuk elfogadhatónak.

Európa és a keresztény világ
Főleg a sötét középkorban a szerelmet bűnnek tartották, magának az ördög eszközének. Ennek oka abban keresendő, hogy Jézus magáról a szerelemről sosem beszélt, csak a házasságról. Egyedüli elfogadott párok, Szent József és Szűz Mária volt, valamint Assisi Szent Fernc és Szent Klára kapcsolata. Később, megjelenik a lovagi költészet, ami valamivel elfogadottabb lesz, és fontossá válnak a lovagi erények. A nő pedig, mint védelmezendő, törékeny, szűzies hölgy képében jelenik meg. A legismertebb lovagi történetek közé tartozik Trisztán és Izolda szerelme, vagy az angolok kedvence, Artur király - Ginevre királyné – Lancelot szerelmi háromszöge.

Hogyan viselkedjenek a szerelmesek, ha nincsenek egyedül?
Amikor valaki szerelmes és van párja, akkor sokkal elfogadóbb tud lenni akkor, ha egy másik, csókolózó párt lát az utcán. Viszont, amikor valaki divatosan kifejezve „szingli” akkor képes ezekben mind csak a rosszat látni. Jórészt az irigység beszél ilyenkor az emberből, viszont abban igazuk van, hogy nem azzal lehet a legjobban bizonyítani a világ és egymás számára az érzéseinket, ha percenként nagyokat „smárolunk”, egymást „tapizzuk”. Az, hogy kettesben ki, mit csinál a szerelmével, az kettejükre tartozik és az az ő magánügyük, ezeket nem illik és nem is ajánlatos kiteregetni.

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?
- Nyavalyogjunk és hisztizzünk sokat, esetleg terheljük a saját problémánkkal!
- Hozzuk zavarba mások, (különösen a barátai előtt) előtt
- Tervezgessük az esküvőt, a jövőbeli gyermekeket, hátha jól megijesztjük J
- Legyünk túlzottan bizalmaskodóak a családtagjaival, viszont a barátaival szemben legyünk ellenszenvesek!
- Nyaggassuk hülyeségekkel, várjunk el tőle minél többet! (ajándékok, bókok stb.)
- „Együttlétek” alkalmával hozzuk zavarba!
- Minél több női szeszélynek tegyük ki! A romantikus filmek kötelezőek!
- Ciki ajándékokkal lepjük meg!
- A számára szent tárgyakat dolgokat szentségtelenítsük meg! Olyanra alkalmazzuk, ami az átlagembernek eszébe sem jutna!
- Ha ezek utána probléma adódna közöttünk, avassunk be minél több embert és a problémákat úgy állítsuk be, mintha mi lennénk az ártatlanok!

Hogy tartsunk meg egy pasit 40 évig?
- Szeresd!

- Tiszteld őt magát és a döntéseit
- Légy hűséges hozzá
- Bízz benne, és engedd, hogy Ő is bízzon benned
- Légy hozzá őszinte, bármilyen butaságot is csináltál, vagy ő bármivel megbántott
- Fogadd el Őt olyannak, amilyen, változni csak akkor fog, ha Ő akarja
- Támogasd, hogy melletted a legjobbat nyújtsa, engedd kibontakozni
- Légy vele türelmes
- Fogadd el a családját, a barátait, hisz ő szereti őket
- Mindig legyen elég időd és energiád a kapcsolatotok építésére
- Szerezz örömet neki, mosolyt az arcára
- Próbáld megérteni a problémáit, és segíteni a megoldásukban

3 megjegyzés:

Horvath Ernone írta...

Kedves Verácska! Nagyon ÖRÜLÖK HOGY TALÁLKOZTAM veled nagyszerű blogodon keresztül, MELYBŐL SOKAT LEHET TANULNI ÉS SZERETNÉK GRATULÁLNI NEKED! Nagyszerűek a képek is és szinessé teszik az oldaladat, a szerelmi témákhoz pedig nagyon értesz, mai inteligens fiatal nőhöz méltóan és illően. Köszönöm szépen: Irén

Horvath Ernone írta...

Sok szeretettel küldöm üdvözletem:

Irén 11/11

Vera írta...

Kedves Irén!

Köszönöm a kedves bejegyzésed, nagyon jól esett a dicsérő szavakat olvasni, és örülök neki, hogy tetszik a blogom! ;)
Remélem a jövőben is találsz olyan témát, amit érdekesnek fogsz tartani! ;)
Viszont fontos megjegyeznem, hogy ezt a cikket egy barátnőmmel közösen írtuk, ugyanis egy iskolai feladat miatt jártunk jobban utána ennek a témának. Így a dicséret nem csak engem, hanem őt is illeti, mert ő is rengeteg energiát fektetett bele a kiselőadásba. Ha ő nincs, akkor ez a leírás is sokkal szegényebb lenne. :)