2008. február 3., vasárnap

Farsang, avagy ideje elűzni a telet! (cikk)

Itt a február, ami talán az egyik „legbulizósabb” hónapok egyike. Miért is? Nos, ilyenkor kezdődik a báli szezon, és a különböző farsangi rendezvények is egymás után jönnek. Mivel a farsang hazánkban is nagy múltra tekint vissza, ezért érdemesebb inkább arról beszélni.
Nos, maga a szó a német fasen, faseln szóból ered, jelentése: mesélni, pajkosságot űzni. Az oka ennek a nagy vidámságnak az, hogy a húsvéti időszakot előzi meg. Ugyanis vízkereszt napján (január 6.-án) kezdődik, és a húsvét előtti negyedik napig, húshagyókeddig tart. Ennek az időszaknak a hossza pedig évről évre változik (idén sajna igen rövidre sikeredett :()
A farsangot a világ számos pontján ünneplik. És meglehetősen régóta, hisz a 15-16. századtól kezdve vált általános szokássá. Mai formája a középkori Itáliában alakult ki. De gondolom, a Velencei-karneválról már mindenki hallott. ^_^

Az ünnep célja már akkor is a tél búcsúztatása volt. Ezekben az időkben az emberek a maitól kissé eltérően ünnepeltek. Főleg dramaturgiai játékokat adtak elő és színes maszkokat öltöttek magukra. A legnépszerűbb szereplők a betyárok, mennyasszonyok, koldusok és katonák voltak. Ezután persze jött az evés-ivás, táncolás, ami akár három napig is eltartott. Ugyanis az emberek úgy vélték, hogy bőséges év vár rájuk, ha ilyenkor minél jobban kirúgnak a hámból.
Nálunk az első feljegyzések a farsangi időszakról Mátyás korából származnak. A legismertebbek az ún. téltemetések, amikor egy, a telet jelképező bábút lefejeznek, elégetnek, vagy a vízbe fojtanak. Ezek közül a leghíresebb, az idegenforgalmi szempontból is jelentős busójárás, ami a török megszállás idején alakult ki. Ilyenkor a Mohácson élők ijesztő maszkokat és jelmezeket vesznek fel, majd sötétedéskor tüzet raknak a főtéren, és elégetnek egy szalmabábút, ami a telet jelképezi.
Gasztronómiai szempontból is érdekes megvizsgálni az év ezen részét. Ki ne hallott volna a farsangi fánkról? Ilyenkor az egyik szinte
kötelező eledel, aminek pár száz éve mágikus erőt is tulajdonítottak. Például a Szerrémségben azért sütötték, hogy ha nagy vihar jön, akkor az ne vigye el a ház tetejét.
A fiatalság (gondolok itt, főleg a 10 év alattiakra ;)) nagy része napjainkban is szívesen ölt különböző jelmezeket. Manapság már jóval könnyebb dolga van a szülőknek, már nem kell annyit bajlódni a maskarákkal, mint még akár néhány évvel ezelőtt is. A nagyobb bevásárlóközpontokban ugyanis már mindenki kedve szerint döntheti el, hogy mibe fog öltözni idén a gyerek. Talán ez sokak szemében túl "amerikaiasnak" tűnik, de legalább a felnőtteket is megkíméli sok-sok vesződségtől.
Végső soron megállapítva talán most van egy kis időnk arra, hogy a félévi dogák sötét emlékei után, de még a húsvéti készülődés előtt lazítsunk egy kicsit. Végre a szekrényből is elővehetjük a báli ruhát, amit évközben leginkább csak a szekrényben lóg. Szóval szórakozásra fel! :D

Nincsenek megjegyzések: