2007. december 8., szombat

Delain: Lucidity (lemezajánló)

Első albumajánlóm talán azért lesz szokatlan, mert nem egy friss albumról van szó. Ez a lemezt ugyanis már egy éve kiadták, de gondolom nem sokan kaják fel a fejüket, ha azt hallják, hogy Delain. Pedig nagy hiba.
Mióta sikeres lett az Evanescence azóta hirtelen megnőtt azoknak a bandáknak a száma, akik dallamos gótikus metált játszanak, női énekkel fűszerezve. Sokan azt hitték, ha őket elkezdik majmolni, akkor sikeresek lesznek.
Mivel is több a Delain? Mi az ő sikerük receptje? Kezdjük azzal, hogy veszünk egy már amúgy is sikeres csapatot, jelen esetben a Within Temptation. Ott egy bizonyos billentyűs, (Martijn Westerholt) aki egy kis önmegvalósításba kezd. Keres egy csinos énekesnőt, akinek elég jó a hangja az operázgatáshoz (Charlotte Wessels). Hogy már a bemutatkozó album sikeres legyen, adjunk a számokhoz minél több ismertebb zenészt. Az eredmény pedig a Lucidity album.

A legjobbak:
- Az első kiemelkedő szám az a nyitódal, a Sever, ami véleményem szerint egész jó választás volt. Már ebben a dalban nagy szerepet kapnak a kórusok, és Marco hangját is hallani lehet a refrénben.
- Az első klipes nóta, a Frozen. Sokaknak nem meglepő, ha a Within Temptation azonos című száma ugrik be. Maga a klipes is elég WT-s lett, Charlette nyakában a nyaklánc kísértetiesen hasonlít arra, amit Sharon viselt a Running Up That Hill videójában. Ennek ellenére az album egyik kiemelkedő dala lett.
- A negyedik dal a No compliance. Ez az a dal, ahol az ember elgondolkodik, hogy mekkora is Charlotte szerepe a bandában, ugyanis ebből a számból véletlenül ki lett hagyva… Helyette Sharon den Adel (lehet, hogy a régi szép idők emlékére?) és Marco Hielata duettezik. A dal inkább a Mother Earth-ös időket juttatja a hallgatók eszébe.
- A második klipes dal, ami nem más mint a See me in the shadow. Maga a klip Kelly Clarkson: Behind These Hanzel Eyes és az Evanescence: Lithiumának összegyúrása. A klippel ellentétben az albumon kicsit Liv Kristine is besegít. Lehet, hogy elfogult vagyok, (Liv Kristine az egyike kedvenc énekesnőm :)) de az utóbbi verzió sokkal jobb.
- És végezetül a hetedik dal, a The Gathering. Az album és egyben a koncertek egyik csúcspontja is. Rögtön a refrénnel kezdődik. Ez egy meglehetősen jó rockos szám és a refrénje is elég fülbemászó.

Személyes véleményem, hogy az album remek alkotás lett. Első rendes CDnek tökéletes, de a jövőben talán jobb lenne, ha Delainosabb lenne. Mert nekem, aki Within Temptation, Nightwish, Xandria és Epica fan, annak ez egy igazi csemege. De nem hiszem, hogy egy igazi szakmai zsűri előtt így megállná a helyét. Mert így még, ha az eredmény jó is lett, de egy „megcsinált” albummal van dolgunk.
A másik Charlotte hangja. Alapvetően jó lett, de valahogy mégis kevés, az emberben nem hagy akkora nyomott, mint a fent már említett bandák bármelyik frontasszonyának is valamelyike. :S

Jövő? Nos az EMA-n a 16 legjobb közé bejutottak az Európa új hangjának választásakor, és sokan szomorkodtak, amikor Bécsbe nem jöttek el a WT kísérőzenekaraként. És reméljük a következő albumokon, már ezeket a hibákat kijavítják.
10/7

Közreműködő zenészek:
- Charlotte Wessels (ex-To Elysium) - vocals
- Martijn Westerholt (ex-Within Temptation) - keys
- Ronald Landa - guitars and vocals
- Rob van der Loo - bass
- Sander Zoer – drums

A projektben részvettek még:
Marko Hielata (Nightwish, Tarot), Jan Yrlund (ex-Lacrimosa)
Liv Kristine (ex-Theatre of Tragedy, Leaves' Eyes),
Sharon den Adel (Within Temptation),
Ad Sluyter (Epica),
Ariën van Weezenbeek (God Dethroned),
George Oosthoek, Guus Eikens (ex-Orphanage)



***

Delain: See me in the shadow

Nincsenek megjegyzések: